İç Anadolu Fırın İşletmecileri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu şu ifadeleri kullandı;

"Simit zammı için başvuru yaptık. Şubat ayında zam almıştık. 15 lira olmuştu. O günden bu yana 10 ay geçti. Şu anda Aralık ayındayız. O dönem simidi 15 lira yaptığımızda ekmeği de 12,5 liraya çıkarmıştık. Ekmeği 15 lira yaptık ancak simit fiyatı hâlâ aynı kaldı.

Simit için yeniden başvuru yaptık. Artık simit zammı eskisi gibi Eskişehir Ticaret Odası’ndan doğrudan onaylanmıyor. Süreç Bakanlığa bağlandı ve Bakanlık onayı isteniyor. Başvurumuzu Bakanlığa gönderdik. Oradan gelecek cevaba göre, inşallah Aralık ayı Ticaret Odası meclis toplantısına yetişir ve gerekli onayı alırız. Beklentimiz bu yönde.

Serbest piyasa ekonomisi fırıncıyı gerçekten zor durumda bırakıyor. Herkes ekmek ve simit dışında istediği zaman zam yapabiliyor. Ayda bir, hatta bazen ayda iki kez zam yapanlar var. Buna yetişmek gerçekten çok zor. Fırıncı esnafı narka tabi. Hammaddesine zam geldiği zaman hemen fiyatına yansıtamıyor. Belli bir süreç var ve ancak o sürecin sonunda zam alınabiliyor. Şu anda Bakanlıktan onay çıkarsa, yılbaşından itibaren simidi 20 lira, poğaçayı ise 25 lira olarak talep ediyoruz. Bekleyişimiz sürüyor.

Şubat ayındaki maliyetler ile bugünkü maliyetler aynı değil. Yılbaşında bir de personel maliyetleri eklenecek. Talep ettiğimiz 15 liradan 20 liraya çıkışın içinde asgari ücret artışı bile yok. Asgari ücretin ne olacağı henüz belli değil. Mazot fiyatı bile dün başka, bugün başka. Hammaddelerdeki asıl sıkıntımız bu. Serbest piyasa bizi bu anlamda zorluyor. Bir fiyat alabilmek için en az iki ay uğraşıyoruz. Bu iki ay içinde maliyetler artıyor ve biz daha zam almadan kâr oranımız erimiş oluyor.

Madem hammaddeler serbest piyasaya tabi, biz de serbest olalım. Hammaddemize zam geldiği zaman biz de fiyatımıza yansıtabilmeliyiz. Neden bu yükü sadece fırıncı çekiyor. Bunun böyle düzenlenmesini istiyoruz.

Un fiyatları ortada. İkinci ayda un 600–700 bin liraydı, bugün 1000-1200 bin lira arasında. Yağ da aynı şekilde. 18 litrelik yağ bugün 1.500–1.600 lira seviyesinde. Beş litrelik yağ 425 lira civarında. Artış oranları yüzde 150 hatta yüzde 200’e ulaşıyor. Susamda da durum aynı. İşçilik maliyetleri arttı. Mazot zaten belli. Tüm girdilerimiz artarken simit fiyatı sabit kalıyor. Bu da üreticiyi gerçekten çok zor duruma sokuyor."